کود کبوتر
این مقاله به هیچ منبع و مرجعی استناد نمیکند. |
کود کبوتر یا مدفوع کبوتر را فضله (Pigeon droppings) مینامند از فضله کبوتر به عنوان کود برای درختان استفاده میشود و کود کمپوست شده آن یکی از بهترین کودها است، برای ساخت یک کمپوست از زبالهها، فضله کبوتر به آن اضافه میشود زیرا باعث فساد سریعتر در کمپوست سازی میشود و در نتیجه کودی هم که به دست میآید کود بسیار با کیفیتی میشود.
در فضله کبوتر سه عنصر حیاتی که برای گیاهان مفید است وجود دارند، و این سه عنصر را با هم به نام NPk[۱] یا کود کامل میشناسند نیتروژن N، فسفر P، پتاسیم K عناصر تشکیل دهنده NPK هستند، کود کبوتر دارای PH قلیایی یا خنثی است، بهتر است کود کبوتر از فضله کبوتران اهلی گرفته شود.
بسیاری از گیاهان و درختان برای رشد به کودهای کامل نیازمند هستند، این کود میتواند قسمتی از نیاز این گیاهان و درختان به NPK را تأمین کند، بعضی از کشاورزان از کود کبوتر برای کاشت خربزه استفاده میکنند زیرا این کود باعث شیرینتر شده آن میشود، در کنار فواید این کود برای گیاهان باید به مضرات این کود هم پرداخته شود و اون اینکه اگر تجربه یی در استفاده از این کود نداشته باشید و احتیاط نکنید ممکن است ریشه گیاهان بسوزد یا آسیب جدی به گیاه وارد شود، بهتر است از فضله تازه کبوتر استفاده نشود زیرا داری مقادیر زیادی آمونیاک است.
چگونگی جمعآوری کود کبوتر
[ویرایش]تنها راه جمعآوری فضله کبوترها، ورود به لانه کبوتران یا گنجه است که به اصطلاح آن را کبوترخانه یا برج کبوتر مینامند.
مدفوع کبوتر در ساخت باروت
[ویرایش]مدفوع کبوتر یا کود کبوتر باروت حاوی نیتروژن بالا بوده و بعنوان منبع نیترات پتاسیم که یکی از سه مواد اصلی تشکیل دهنده باروت است، بشمار میآید. نیترات پتاسیم از چلغوز کبوتر pigeon guano استخراج میشود و مخلوط آن با زغال چوب و گوگرد برای ساخت باروت بکار میرود.
فواید کود کبوتر
[ویرایش]از فواید کود کبوتر در نگه داشتن خاک در وضعیت عالی، استفاده در دباغی، چرم سازی و ساخت باروت میتوان نام برد. همچنین در گذشته استخراج نیترات از کود کبوتر انجام میشد. دیگر استفاده جالب و مدرن از مدفوع کبوتر در کشور مراکش است. محلول یا بخار آمونیاک موجود در مدفوع کبوتران بومی این کشور در دباغی چرم مفید است بطوری که در طول فرایند دباغی از مدفوع کبوتران وحشی جهت ایجاد انعطافپذیری چرم استفاده میشود.
بیماریهای مشترک بین کبوتر و انسان
[ویرایش]آنفولانزا، کلامیدیوز، کریپتوسپوریدیوز، ژیاردیا، مایکوباکتریوم، آلوئولیت آلرژیک، کمپیلوباکتر، نیوکاسل، توکوپلاسموز، سالونلوز، هیستوپلاسموز، پسیتاکوزیس
خطر استفاده از کود کبوتر
[ویرایش]اگر کبوتری به یکی از بیماری های مشترک بین انسان و کبوتر مبتلا باشد، تماس دست انسان با فضله کبوتر یکی از راههای سریع ابتلا به آن بیماری است، بعضی از این ویروسها مدتها در زیر خاک زنده هستند و منتظر وارد شدن به بدن قربانی میمانند، بهتر است قبل از استفاده از این کود به تمام این نکات توجه شود.
عناصر و مواد تشکیل دهنده کود کبوتر
[ویرایش]نیتروژن N، فسفر P، پتاسیم K، منیزیم Mg، سدیم Na، کلسیم Ca، کلر Cl، بی کربنات HCO3، سولفات SO42، اسید هیومیک، فلویک اسید.
منابع
[ویرایش]- ↑ Krishan Chandra (ژانویه ۲۰۰۵). «Organic manures» (PDF). بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۱۰ ژانویه ۲۰۱۷. دریافتشده در ۵ مارس ۲۰۱۷.
- Bommesha, B (11 July 2014). Organic Manures and Insect Pest Incidence: on Pigeon Pea. india: LAP LAMBERT Academic Publishing. ISBN 978-3-659-57067-4.
پیوند به بیرون
[ویرایش]پیوند ۱ پیوند ۲ پیوند ۳ پیوند۴ پیوند ۵ پیوند ۶ پیوند ۷